Google

Anketa

Výzva pro pamětníky

V Sokolské ulici v Oseku v parku u objektu bývalé Jepy stojí korintský sloup, který pochází patrně z počátku 18. století a je zapsaný na seznamu památek. Vzhledem ke ztrátě sochy Panny Marie je v současnosti sloup pouze smutným torzem. Pro rekonstrukci barokní památky je nezbytné pro vést kopii plastiky podle dochované dobové fotografie.
Obracíme se proto s prosbou o pomoc nejen na sběratele starých fotografií Oseka, ale i na ostatní občany, zda nemají dobové fotografie sloupu, které by nám mohly pomoci při jeho restaurování.

Výzva pro pamětníky

Litvínovsko v číslech

Rozsáhlé články:739
Drobnější články:479
Encyklopedická hesla:547
Kategorie:86
Komentáře:220
Ankety:17
Kvízy:30
Autoři:240
Odkazy:19
Fotografie a obrázky:4286
Videa:166

Poslední komentáře

Informace

Náhodný obrázek

Litvínov pohled k jihozápadu 60.léta
Pivovar, zde již v barokní době za Valdštejnů jenž jej na sklonku 19. století nechali strhnout, aby ho nahradila nová budova. Nová stavba pod Nuskovým vedením vznikala v letech 1889
Osada Malý Háj leží přibližně 3 km na jih od Hory Svaté Kateřiny. Nejvýznamnější památkou Malého Háje je klasicistní kostel Nejsvětější Trojice. Stojí osaměle na vyvýšené planině a tvoří zajímavou krajinnou dominantou. V této osadě se také zachovalo několik objektů krušnohorské lidové architektury
Spadne nám viadukt v Lomu na hlavu?
Samotná stavba nádrže bylo rozsáhlé inženýrské dílo - byly vybudovány tři sypané zemní hráze chráněné z návodní strany kamenným záhozem. Hráze ohraničovali dílo z východní, jižní a západní strany, (severní byla tvořena přirozeným terénem), celková délka pobřeží byla cca 8 km, umělé hráze byly cca 6 km dlouhé s výškou 8 m, bezpečnostní přeliv měl šířku 6 m a nádrž měla projektovaný objem 9,387 mil. m3 ...Staveniště hrází nádrže je zřetelné rozeznatelné na leteckém snímku z roku 1952 (mapa č.3)