Google

Anketa

Jste pro větrníky ?

Pětaosmdesátimetrový větrník mezi Klíny a Mníškem se otevřel zvědavcům. Návštěvníci měli výjimečnou možnost poznat funkce větrné elektrárny skrývající se přímo v jádru stožáru.Větrná elektrárna, která je již v provozu třináct a půl tisíce hodin, ročně vyrobí pět milionů kW. 

Jste pro větrníky ?

Litvínovsko v číslech

Rozsáhlé články:739
Drobnější články:479
Encyklopedická hesla:547
Kategorie:86
Komentáře:220
Ankety:17
Kvízy:30
Autoři:240
Odkazy:19
Fotografie a obrázky:4286
Videa:166

Poslední komentáře

Informace

Náhodný obrázek

Odznak SČSP Litvínov
Tradiční hornická svatba v Lomu v r. 1950
Jiří z Waldsteina. Fotografie pochází ze sbírek muzea Duchcova
Současný pohled na Německý Mníšek. Rozdíl ve vzhledu obou vesniček je, bohužel, propastný
Komořanské jezero, které se vytvořilo přirozenou cestou na toku řeky Bíliny, ještě v 17. století označil Bohuslav Balbín za největší jezero v Českém království. V době největšího rozsahu plochy, tj. asi před 700 lety, mělo rozlohu až 56 km2. Nejdelší východozápadní osa měřila 13 km, severojižní 9,5 km, na nejhlubším místě mělo hloubku 40 m pod hladinou. Jezerní plocha se vlivem sedimentace splavenin z horských svahů stále zmenšovala.

V roce 1830 bylo jezero již z největší části mokřadlového typu. Ještě v roce 1832 sahaly bažiny až k Ervěnicím, Komořanům, Jezeří a Hornímu Jiřetínu. V průběhu 30. let 19. století bylo odvodněno a vysušeno, poté zmizelo i z map. Odvodněný prostor zaplnily ve 2. polovině 19. století ocelové konstrukce těžních věží a poté povrchových dolů, stal se územím nejvíce namáhaným těžební činností s krajinnou devastací.
Škola na Dlouhé Louce v r.1931
Průmyslová zóna v západní části města
Místo Mosteckého lomu