Google

Anketa

Náměstíčko na střeše

Architekt Billy, na konečné v Litvínově, vymyslel na střeše takovýto  "parčík" . Chybí ale lavičky, či případně nějaký strom, jenže ten by mohl prorůst do obchodu..:-)

Náměstíčko na střeše

Litvínovsko v číslech

Rozsáhlé články:739
Drobnější články:479
Encyklopedická hesla:547
Kategorie:86
Komentáře:220
Ankety:17
Kvízy:30
Autoři:240
Odkazy:19
Fotografie a obrázky:4286
Videa:166

Poslední komentáře

Informace

Náhodný obrázek

Snímek je datován. Je u něj záznam, že byl fotografován 28. října 1943. Autorem snímku je oficiální fotograf tehdejšího STW (Sudetenländische Treibstoffwerke AG), tedy chemických závodů.

Výstavba Osady, v době jejího vzniku v období II. světové války, kdy Němci budovali bydlení pro zaměstnance nedalekého chemického komplexu v Záluží, původně nazývaná Kaulangen, a později, kdy už byla část čtvrti realizována, byla nazvána Siedlung - sídliště, osada.

Těžiště výstavby spočívalo v založení nové městské čtvrti Litvínova, tehdy Oberleutensdorf, tzv. na zelené louce. Z hlediska stavebního vývoje Litvínova se jedná o vynikající urbanistické dílo.

Zajímavostí našeho obrázku je skutečnost, že nad průchodem směrem k Loutkárně, je původně věžička s hodinami, kterou bychom tam dnes už marně hledali. V knize Litvínov v proměnách času, vydané v roce 2003, se také objevuje pohled do ulice S. K. Neumanna z roku 1961, kde už je prostor nad podloubím v podobě, v jaké jej známe dnes. Kdy a za jakých okolností věžička z průčelí zmizela, nám zatím není známo.
Pivovar-Studentská
Jupiter na mapě
A opět hostinec pana Hubnera. Ovšem bez lidí působí pohlednice poněkud smutně, co říkáte?
Rieckenova vila-interiér
Přehled nejdůležitějších důlních havárií a katastrof na Dole Pluto
Přádelna v Hrobu v r.2009
Studentka litvínovského gymnázia Tomáš Garrigue Masaryka s rukou sochy.
Autor: Vladimír Škarda